Cijfers vanhet jaar 2020
Overzicht cijfers van deafgelopen drie jaren.
Cijfers
Cijfers vanhet jaar 2020
Overzicht cijfers van deafgelopen drie jaren.
Cijfers
Cijfers
Cijfers van het jaar 2020
Overzicht cijfers van de afgelopen drie jaren.
2020
Vergeleken met de cijfers uit voorgaande jaren zien we door de coronacrisis grote verschillen in de procesindicatoren. Vooral metingen waarvoor normaal gesproken een fysiek consult gedaan werd, zijn minder vaak vastgelegd. De labwaardes van de nierfunctie en het LDL zijn ook lager, maar wel grotendeels bekend. Over de hele linie zien we de trend dat patiënten steeds vaker in de eerste lijn worden behandeld.
De cijfers ondersteunen de behoefte van meer zorg op afstand en vragen om meer eigen regie en zelfmanagement van de patiënt. Dit sluit aan bij de ingezette koers naar een persoonsgerichte aanpak en inzet van cBoards en DHoTS.
DM
100% ROHA-praktijken
Opvallend is dat het percentage patiënten in het zorgprogramma gestaag groeit en er minder patiënten met DM2 in de tweede lijn behandeld worden. De goede samenwerking met de internisten, de sluiting van het Slotervaartziekenhuis eind 2018 en het nieuwe beleid van het OLVG, om goed ingestelde DM2-patiënten zo snel mogelijk naar de huisarts terug te verwijzen, waren van invloed op deze verschuiving.
De locaties voor de fundusfoto’s waren in 2020 minder beschikbaar en door corona bleken ook veel mensen angst te hebben om naar de locatie te gaan. Voetcontroles kunnen het beste fysiek in de praktijk uitgevoerd worden. Door corona zien we ook hiervan een sterke daling ten opzichte van de afgelopen jaren.
ASTMA / COPD
50% ROHA-praktijken
Sinds 2018 bieden wij het astmaprogramma in combinatie met het COPD-programma aan. 72 ROHA-praktijken doen mee aan dit zorgprogramma. Hiervan leveren 43 praktijken naast de COPD-zorg ook de astmazorg via dit zorgprogramma en hebben 29 praktijken alleen programmatische zorg voor patiënten met COPD georganiseerd.
Opvallend is dat de vragenlijsten over het functioneren van de patiënt (astma: ACQ; COPD: MRC en CCQ) voor minder dan de helft van de patiënten zijn ingevuld. Wij hopen met de inzet van het Longzorgplan de zorg voor deze groep patiënten te verbeteren en voor nog meer patiënten beschikbaar te maken.
CVRM: HVZ en VVR
93% ROHA-praktijken
Patiënten met een hoog risico op hart- en vaatzieken (VVR, verhoogd vasculair risico) of patiënten met hart- en vaat ziekten (HVZ) worden begeleid binnen het zorgprogramma CVRM. In 2020 startten zes praktijken met dit zorgprogramma waardoor de teller van deelnemende praktijken op 126 kwam te staan.
Het beeld van HVZ en VVR is vrijwel gelijk aan elkaar. Het rookgedrag en het LDL zijn bekend bij de praktijk, maar van veel minder patiënten dan in voorgaande jaren is de bloeddruk vastgelegd. Het belang van thuismeetprogramma’s met zorg op afstand, zoals DHoTS, werd in 2020 goed zichtbaar.
Door een optimale samenwerking met de cardiologen uit het OLVG en het BovenIJ zien we dat steeds meer patiënten met HVZ bij hun huisarts onder behandeling zijn.